Humør og holdning

Neste gang du sitter ved vindusbordet på en kafé, kan du se ut på menneskene som går forbi. Kan du se hvem som er stressa og hvem som ikke er det? Hvem som er i godt humør og hvem som er triste?

I videoen under forteller professor Amy Cuddy om hvilke funn hun har gjort på sammenhengen mellom holdning, humør og selvtillit. Det er en god introduksjon til å lære litt mer om hvordan følelser, stress og smerter påvirker din holdning.

I en studie har forskere funnet at vi har lettere for å strekke hodet frem når vi har vondt i nakken, enn når vi er smertefrie. Når du har vondt i nakken, er det derfor ekstra gunstig å være bevisst på din sittende holdning.

For å være i god holdning med nakken, bør du tenke på to ting: Gjøre nakken lang og unngå «nakkeknekken». Når nakken kjennes lang og hodet balanserer fritt på toppen, vil spenningene forsvinne. Tenk deg at du har en tråd, som forsiktig trekket hodet oppover, festet på toppen av issen. Selv om du ikke gjør noe bevisst, vil denne visualiseringen automatisk gjøre små, gunstige endringer i holdningen du er i.

Når nakken er lang hviler tyngden av hodet på toppen av nakkevirvlene, og musklene i den øvre delen av nakken har gode arbeidsforhold. I en slik posisjon er det lettere å holde hodet oppreist, og nakken blir mindre sliten og anspent. Denne øvelsen er et alternativ til å bruke kraft for å rette på holdningen. Det blir lett til at man prøver å «rette på» hodet ved å spenne muskler eller trekke hodet bak, ned eller opp. Det skaper mer arbeid for musklene – i stedet for å gjøre det lettere.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *