Holdning

Kroppsholdningen formes av aktivitet, kroppsbevissthet og sinnsstemning. Den er annerledes når du har vondt enn når du er smertefri, og den endrer seg med humøret. Det finnes ingen fasitsvar på hva som er god og dårlig holdning, men det finnes metoder for å endre holdning. 

Hva er holdning?

Du har kanskje spurt deg selv om du har god holdning? Neste spørsmål er om holdning er noe du har? Siden holdning ikke er noe du kan legge fra deg, er det kanskje riktigere å si at du er i holdning. På samme måte som at du er i godt humør, så kan du være i god holdning.

At du er i dårlig holdning betyr ikke at du vil få vondt i ryggen, skuldrene eller nakken. Når du først har vondt i nakken, er det likevel mange som erfarer at å bedre holdningen vil kunne bidra på veien mot frisk nakke. God holdning vil avlaste strukturer som er irritert, og stimulere til et riktigere samspill mellom strukturene i nakken. 

God holdning er ikke det samme som en rak og rett «militærholdning». Prøver du å være mest mulig rett i ryggen, vil du bare øke spenningene i nakke- og ryggmusklene. God holdning er en stilling hvor du bruker minst mulig krefter på å holde kroppen, nakken og hodet oppreist.

Når du beveger deg, stimulerer du automatisk kroppen til å være i god holdning. I sittende stilling er det vanskeligere å innta en god holdning fordi kroppen ikke stimuleres til å holde seg oppreist. Musklene i underkroppen er inaktive, ryggen krummes lett og hodet trekkes fremover. 

 

God holdning på kontoret

Se også vår artikkel om hvordan du kan gjøre kontoret nakkevennlig ved å tilpasse stol, pult og skjerm slik at du sitter best mulig

Gå til artikkelen

Humør og holdning

Lær mer om hvordan ditt humør påvirker din holdning og ikke minst hvordan din holdning kan påvirke ditt humør.

Løsne opp i brystryggen

En effektiv øvelse for deg som føler at du mangler bevegelighet i den øvre delen av ryggen.