Søvn

Du kjenner følelsen av en god natts søvn: Du føler deg frisk, opplagt og uthvilt. Kroppen er full av energi og du er klar for alt som møter deg! Men så har du også den motsatte følelsen, når naboen har hatt fest eller stressende tanker har hindret deg fra å sove godt. Du blir tung, treig og alt er et ork.

God søvn er viktig for hele kroppen. En god natts søvn gjør at du kan hente deg inn igjen fra dagens opplevelser. Muskler og ledd repareres og bygger seg opp om natten. Det vi vet i dag om det mentale og søvn peker på at en av de grunnleggende funksjonene for søvn er å rydde, vaske og gjenoppbygge hjerneceller.

Sover vi mindre enn det vi har behov for fjernes de positive effektene. Det blir det vanskelig å være motivert og ha et godt humør. I tillegg er det ikke like lett a være konsentrert, huske godt og gjennomføre kompliserte oppgaver. Over tid kan søvnmangel føre til nedsatt immunforsvar, sterkere opplevelse av smerte samt en rekke psykiske lidelser som angst og depresjon. 

Slik vil god søvn kunne hjelpe på nakkesmertene, mens dårlig søvn kan være med på å forverre smertene.

 

Test deg selv

Sliter du med å sove og har gjort dette over lengre tid? Denne søvntesten hjelper deg til å finne ut hvilken søvnlidelse du har og om du bør oppsøke hjelp (utviklet av Sovno.no) 

Trykk her for å gå til testen

Sovestillinger, puter og madrasser

Når du har vondt i nakken er det verdt å sjekke sovestillingen og hvilken type pute du bruker.

Sov bedre og våkn uthvilt

Lær mer om søvn og få Janne Grønnli (søvnspesialist ved Haukeland Universistetsykehus) sine fem beste råd for å sove bedre.