Kink i nakken

Kink i nakken er en kraftig, nesten krampaktig, sammentrekning av én eller flere muskler. Det er en naturlig reaksjon på en ufarlig strekk eller irritasjon i nakken.

Kink er vanligvis noe du våkner med, eller som oppstår relativt plutselig. Nakken kjennes øm, stiv og smertefull når du beveger den. Hvis smertene oppstår etter en brå bevegelse, er det vanlig at nakken stivner til over noen timer. Verst blir det ofte først dagen etter.

Vi vet ikke hva som er årsaken til at nakken låser seg på denne måten. Det vi vet er at etter hvert som du bruker nakken, blir musklene stimulert til å arbeide normalt igjen. Smertene går over i løpet av noen dager og nakken blir like sterk som før.

I videoen under går Lennart igjennom et 10 minutter øvelsesprogram du selv kan gjøre for å løsne opp kinket i nakken. Det eneste du trenger for å starte er en lite håndkle (brettet slik at det er 2–3 cm tykk) og en pute til å ha under knærne. Alle øvelsene gjøres i liggende. Du kan laste ned øvelsene for å skrive ut her.

Om du heller vil gjøre øvelsene i stående kan du gjøre øvelsene i stående med en liten ball. Du kan laste ned øvelsene for å skrive ut her.

Vi anbefaler å avslutt med å løsne det som er igjen av vond muskulatur i nakken. I denne videoen viser Lennart deg hvordan du kan løse noen av de vanligste triggerpunktene for nakken. En egen oversikt over de ulike triggerpunktene kan du laste ned her.

4 Kommentarer

 1. Thorvald Boye

  Bra initiativ!
  Jeg har fått stivhet i hele nakken, særlig rundt nakkerosetten og kan ikke bevege hodet i noen dreining uten at smerten hugger in. Skal jeg bruke kink øvelsene da?

  Svar
 2. Vigdis

  Perfekte øvelser.kjenner pulsen raser i hodet.Braaa

  Svar
 3. Synnøve

  Hei
  Lite spørsmål: Har slitt med nakkesvimmelhet i snart ett år, og blir ikke kvitt dette. Har i tillegg fått problemer med fingertupper på venstre hand. Kun fingertupper. Ikke mistet kraft i hånden, eller i fingertupper, og i starten slet jeg med å skrive på tastatur. Har fått beskjed at dette kommer fra nakken. Hvilke muskler/nerve/sene i nakken er det jeg skal jobbe med. Var hos kiropraktor som løyser på halsmuskel, samt nakke, og skulderblad, og da fikk jeg smerter ytterst på fingertuppene.

  Har ellers tatt mange av øvelsene her, samt fra boken. So bra!!!

  Svar
 4. Lennart Krohn-Hansen

  Hei og takk for spørsmålet. Jeg klarer dessverre ikke svare noe mer spesifikt på dette uten å ta en fysisk undersøkelse, så ville kanskje anbefalt å besøke en fysioterapeut eller manuellterapeut. Da får du et mer skikkelig svar og kanskje noen spesifikke øvelser som kan hjelpe. Veldig kjekt å høre at du ellers er fornøyd med øvelsene fra boken 🙂

  Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *