Livet er et usikkert prosjekt

Det er ingen forunt å styre alt som skjer i livet. Ikke fikk vi velge når livet startet eller hvilke foreldre vi fikk. Hvor vi vokste opp og hvem vi møtte i barndommen, var opp til andre. Livet gikk sin gang, uten at vi hadde så mye å si.

Slik er det å være menneske. Noe kontrollerer vi selv, men mye ligger utenfor vår kontroll. Kunsten er å kunne skille mellom de to. Velger du å bruke energi på det du kan kontrollere, eller grubler du mye over det du ikke kan gjøre noe med?

Hvordan velger du å forholde deg til smertene?

Livet er tilfeldig og ikke alltid rettferdig. Noen får vondt i nakken og noen i ryggen. Andre får enda verre ting som kreft eller hjertesykdom. Du kan ikke selv velge din sykdom. Det du imidlertid kan velge, er hvordan du forholder deg til det som måtte inntreffe. Ønsker du å få mer vondt i nakken, kan du for eksempel fokusere på smertene dine og overbevise deg selv om at skaden din er alvorlig. Du vil raskt bli svært god til å kjenne selv den minste forandring i nakken og plagene forverres.

Eller du kan velge å fokusere på helt andre ting enn smerten. Du kan velge å tro at smertene ikke er tegn på en alvorlig skade. Resultatet er at du blir dyktigere til å bruke nakken, og at hjernen forstår at ikke alt som skjer i nakken er farlig. Det er ingen grunn til at den skal rope ulv! til stadighet.

Hva du velger er opp til deg. Kanskje får du mer tid til å tenke på andre og kjekkere ting hvis du velger å ytte fokuset. Hva kunne du da tenkt deg å fokusere på?

Ikke er også et fokus

Ikke er et kjempeeffektiv ord. Ønsker du ny veggdekor fra treåringen, er det bare å si «ikke bruk fargestiftene på veggen». Vil du at noen skal trykke på en knapp, kan du male den rød og skrive «ikke trykk på knappen».

Hodet vårt er fullt av tanker. De kommer og går som de vil. Noen tanker er av det gode, andre av det absolutt motsatte. Det er nå en gang slik at du ikke alltid klarer å styre hvilke tanker som dukker opp, men du velger selv hvilke du vil fokusere på.

Å forsøke å fornekte en tanke eller å si «ikke tenk på det!» til seg selv, er like effektivt som å si «ikke gjør det» til et barn. Godta tankene dine. Noen tanker gjør seg nok best i ditt eget hode, men det er helt greit at de er der. Du kan ikke styre hvilke tanker som dukker opp, men du kan unngå å male dem røde med et «ikke-skilt» hengende over.


Artikkelen er skrevet i samarbeid med Ingvard Wilhelmsen, lege og professor i indremedisin ved Universitetet i Bergen og spesialist i indremedisin og psykiatri. Wilhelmsen arbeider mye med kognitiv terapi, og driver Norges eneste Hypokonderklinikk. Klinikken er en liten seksjon av medisinsk poliklinikk ved Haraldsplass Diakonale Sykehus i Bergen. Du kan lese mer om hans tanker i boken «Det er ikke mer synd på deg enn andre» (Hertervig Forlag, 2011).

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *