Muskelsmerter

Musklene kjennes stramme, spente og gjerne harde å ta på. Disse smertene går ofte fra skuldrene og opp til nakken. Ord som «muskelspenninger» og «anspente muskler» er ofte brukt som forklaring. Terapeuter og forskere trodde lenge at det var spente og stramme nakkemuskler som var årsaken til smertene, men det viser seg å ikke stemme.

Selv om følelsen er av en anspent og stram muskel, er ikke muskelen spent når det måles i laboratoriet. Det er heller ikke sånn at smerter får musklene til å stramme seg. Det er faktisk motsatt. Smerte gjør musklene inaktive. Bevegelse og aktivering av muskler viser seg derfor stadig oftere å være veien til mindre smerter.

Hvorfor kjennes da musklene stramme og anspente? Det finnes mange teorier, men faktum er at vi ikke vet. Det som likevel er sikkert, er at det er mer komplekst enn vi tidligere har trodd.

Årsaken til muskelsmerter varierer. Det kan skyldes en vond sovestilling, et fall eller dårlig arbeidsstilling over tid. Langvarig stress og høye skuldre kan også føre til lignende plager. Så lenge du ikke har vært utsatt for en ulykke, vil du ikke kunne se endring på verken røntgen eller MR.

Forventet bedring: Muskelsmerter går vanligvis over av seg selv i løpet av dager eller uker. Mange vil likevel oppleve at smertene kommer tilbake i perioder, eller blir værende i en eller annen form over lengre tid. Grunnen kan være at du bruker nakken annerledes, eller at årsaken til at du fikk plagene fortsatt er tilstede.

I videoen under går Lennart igjennom et 10 minutter øvelsesprogram du selv kan gjøre for å redusere muskelsmerter i nakken. Øvelsene krever bare en stol med armlener, eller to litt tykke bøker som du kan ha på gulvet.

Massasje er en annen måte å løsne opp i muskelsmerter på. I videoen under viser Lennart deg noen gode teknikker du kan bruke på deg selv for å løsne opp i stiv og støl muskulatur.  Pass på at du sitter i en behagelig stol og ta gjerne litt hudkrem eller olje på hendene før du starter.

Selv om egenmassasje fungerer, er det alltid best å bli massert av en kjæreste eller venn. Dette gjør det lettere for deg å slappe av og kjenne at musklene blir bedre. I videoen under viser Anders ulike teknikker som den som masserer deg kan bruke.

I videoen blir teknikkene brukt på en modell som sitter, men de fungerer like godt om du ligger. Start med å finne en god måte å ligge på magen på før den som skal massere deg starter videoen. Massasjen blir ekstra god med massasjeolje eller hudkrem.

Finner du eller partneren din noen ekstra ømme punkter underveis i massasjen kan det være triggerpunkter. Under kan du laste ned en oversikt over alle triggerpunkter i nakke og skulder.

Trykk her for å laste ned en PDF med triggerpunkt for nakke og skulder

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *