Nødhjelp for nakkesmerter

Varme og kulde 

Når nakken føles låst og musklene stive, kan varme løsne opp. Ligge på et varmeteppe, smøre nakke med varmekrem, ta en varm dusj eller et varmt bad er alle gode løsninger for å løsne opp. Prøv gjerne ulike typer varmebehandling til du finner den som fungerer best for deg.

Under kan du se en video om en bruker sine erfaringer med bruk av varmeteppe. Hennes erfaringer er primært fra ryggen, men effekten er den samme for både nakke og skuldre. Varmeputer finnes i et stort utvalg varianter.

Har du fått nakkesmerter etter en brå bevegelse, og kjenner at det knyter seg mer og mer? Da kan kulde være et godt akutttiltak. Bruk en kuldepakning (eller improviser med noe fra fryseren i et håndkle), og legg den på nakken der det gjør vondt. Tiltaket er mest effektivt hvis det settes i gang innen 20 minutter etter at smerten oppstod.

Is ned i 20 minutter og gjenta tre til fire ganger det første døgnet. Dette bidrar til smertelette og kan være med på å redusere hevelsen. Hvis du synes kulde har en smertedempende effekt etter den akutte perioden, er det ingenting i veien for å fortsette.

Uansett om du bruker kulde eller varme, bruk det med måte. Legg aldri is direkte på huden, og ikke bruk kuldepakninger lenger enn 20 minutter. Unngå ekstrem varme som kan skade huden. Kort sagt: Bruk sunn fornuft.

Bevegelse gjør deg raskere frisk

Beveg deg som normalt så langt som det lar seg gjøre. Når du bruker nakken, stimulerer du musklene til raskere bedring. Beveg hodet og nakken mest mulig innenfor det smertefrie området. Vanlige bevegelser får musklene til å slippe raskere.
Vær så aktiv som mulig, men ta pauser og hvil nakken når du trenger det.

Slik bør smertestillende medisin brukes

Ikke vær redd for å bruke reseptfrie smertestillende medisiner som paracetamol og ibuprofen. Smertedempende medisin kan gjøre at du klarer å bevege deg mer.

Siden målet er å dempe smertene, slik at du kan bevege deg mer, bør du ta smertestillende med jevne mellomrom, for eksempel tre- fire gange i døgnet. Tar du bare smertestillende idet du får vondt, går du glipp av den jevne smertelindringen. Les alltid pakningsvedlegget angående dosering og unngå sammenhengende bruk i mer enn én uke.

Behandling som gir akutt smertelette

Manipulasjon (populært kalt knekking), massasje og akupunktur kan dempe akutte nakkesmerter. Disse behandlingene kan hjelpe musklene til å slippe opp spenninger og få tilbake normal funksjon. Effekten er imidlertid kortvarig. Sammen med slik behandling bør du følge våre andre tips for best mulig resultat.

Har du kraftige, utstrålende smerter til armer eller hodet anbefales ikke manipulasjon. Er du i tvil, er det uansett terapeutens ansvar å vite om manipulasjon er riktig for deg.

Skal du oppsøke en behandler, anbefaler vi autorisert helsepersonell. Det vil si fysioterapeuter, kiropraktorer og manuellterapeuter.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *