Sov bedre og våkn uthvilt

Har du noen gang lurt på hva som ville skje om du stoppet å sove?

Forskjellen på trøtt og søvnig?

Det er naturlig å føle seg trøtt og sliten innimellom, men det er en viktig forskjell på det å være trøtt og det å være søvnig. Å være trøtt og sliten, betyr ikke nødvendigvis at du mangler søvn.

Å være søvnig betyr at du har lett for å falle i søvn i løpet av dagen. Hvis du begynner å duppe foran TVen eller kjenner hodet nikke fremover i møtet på jobb, kan det tyde på søvnighet.

Noen trenger åtte-ni timer søvn, mens andre klarer seg fint med så lite som seks timer.
Resultatet av en natts søvn måles ikke i antall timer, men hvordan du føler deg dagen etterpå. Føler du deg våken og klarer å holde på konsentrasjonen ut dagen med seks timer søvn, så er det helt greit.

De fem beste rådene for å sove bedre

Vi har intervjuet Janne Grønli om hennes beste råd for å sove bedre. Grønli er søvnspesialist ved Universitet i Bergen og har forsket på søvn på i Norge og i USA.

 1. Følg en fast døgnrytme
  Kroppen fungerer best med gode rutiner. Det beste du kan gjøre for god søvn, er å legge deg og stå opp til samme tid hver dag. Ved en fast døgnrytme skjønner kroppen at det nærmer seg leggetid, og skiller ut hormoner som gjør det lettere å falle i søvn. På samme måte vil nye hormoner utskilles til «riktig tid» neste morgen, og du våkner uthvilt.
 2. Hold høneblundene korte
  Det er lov å ta seg høneblunder i løpet av dagen, men hold dem under 20 minutter. Blir søvnperiodene lengre, vil de stjele av søvnbehovet om kvelden.
 3. Dropp koffein etter klokka fem
  Det tar om lag 20 minutter før koffeinet kicker inn, men effekten er størst etter fire timer! Drikker du en kopp kaffe klokka syv, vil den stimulerende effekten være på topp klokka elleve. Sliter du med å sovne eller sover dårlig, bør du unngå koffeinholdig drikke etter klokka fem om ettermiddagen.
 4. Rolig overgang til søvn
  Kroppen reagerer på det du gjør. Stress og tunge oppgaver før leggetid gjør deg anspent og våken. Den siste timen før du skal sove bør være rolig. Unngå store måltider og harde treningsøkter. Skru av mobilen, tv-en og datamaskinen. Klarer du å skape ro rundt deg, vil kroppen skille ut hormoner som forbereder deg på søvn.
 5. Bare søvn og sex i senga
  Senga bør bare brukes til søvn og sex. Gjør du andre ting i senga (ser film, leser nyheter eller lignende), svekkes koblingen mellom seng og søvn, og det kan bli vanskeligere å falle i søvn. Stå opp om du ikke får sove, og gjør noe avslappende i stua til du blir trøtt igjen.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *