Sovestillinger, puter og madrasser

Både madrass og puter spiller en rolle på hvor godt du sover. Det enkleste og mest virkningsfulle for nakken er å se på din sovestilling og ditt valg av pute.

Valg av madrasser

Valg av madrasser er veldig likt for både rygg og nakke. Vi har derfor intervjuet de eneste i Norden som har gjort et skikkelig studie på madrasser, Tom Bendix og Claus Manniche.

I 1998 var Tom Bendix og Claus Manniche i spissen for å starte et nytt ryggsenter i Danmark. De la merke til at helsepersonell brukte mye tid på å snakke med ryggpasienter om seng, madrass og liggestillinger. Men rådene som ble gitt var basert på egen erfaring og synsing – det fantes lite forskning på området.

Tom og Claus bestemte seg for å undersøke ryggplager og madrasser nærmere. Claus, sammen med en tverrfaglig gruppe, gjorde en litteraturstudie som så på tidligere studier, helsepersonells erfaring og produsentenes produktutvikling. Resultatene ble til en rapport som slo hull på mange eksisterende myter.

Tom gikk en annen vei, og satte i gang et fullskala randomisert forsøk med tre forskjellige typer madrasser. 160 pasienter ble tilfeldig valgt til å sove på en av tre ulike madrasser. Madrassene ble kjørt ut til deltakerne, som deretter sov på madrassen i en måned før de registrerte om ryggplagene hadde blitt bedre eller verre. Så fikk pasientene en ny madrass, og forsøket gjentok seg. Tenk deg jobben med å levere og hente 160 madrasser, tre ganger. Det var et imponerende og kostbart prosjekt.
Studien ble publisert i Spine, det mest anerkjente tidsskriftet for ryggrelatert forskning.

Resultatet? Det var ikke særlig store forskjeller mellom madrassene.

Fire gode madrass-råd

  1. Skift ut din gamle madrass i tide
    Skummadrasser bør skiftes etter fem til åtte år, alt etter hvor tung du er og hvilket underlag madrassen har hatt. Ligger madrassen rett på gulv eller treverk blir skummet raskere ødelagt enn hvis madrassen ligger på fjærer. Springfjærmadrasser (kontinentalsenger) bør skiftes ut etter åtte til ti år.
  2. Velg en madrass som passer deg
    Hvilken madrass skal du velge? Claus og Tom kom frem til dette: Det er individuelt. Du må prøve deg frem. Det viktigste er hva du synes er komfortabelt, og hva du sover best på. Kjenn på ulike madrasser, og finn ut hva som passer best for deg. En madrass kan sikkert bli for myk og dermed ubehagelig. Den kan også bli for hard, og derfor vond å ligge på. Hva som er «for hard» eller «for myk» er opp til deg å finne ut.
  3. Vær skeptisk til påstander om «søvngaranti», glinsende brosjyrer og studier fra produsenten.
    Be om å få dokumentasjon på de påstandene som selgeren kommer med.
  4. Få madrassen på prøve med returrett
    For å kjenne hvordan madrassen passer deg og din rygg/nakke, bør du sove på den i minst 14 dager. Derfor bør du sjekke at du har returrett på madrassen. Det betyr at du har god mulighet til å få prøvd ut madrassen og eventuelt returnere den hvis den er for hard eller myk.

Når denne artikkelen skrives tilbyr IKEA 90 dager returrett og JYSK 100 (!) dager. Sannsynligvis vil de andre forhandlerne også gå med på lignende returrett.

Fire vanlige myter om madrasser

Myte #1: Madrassen skal gi nøytral stilling i ryggen
Det høres fornuftig ut at ryggen skal ligge i «nøytral stilling» når du sover? Ja, men det er et par problemer med denne ideen. Først og fremst finnes det ingen forskning som støtter påstanden. Og hva skjer når du snur deg fra sideliggende til ryggen? Kroppen er jo ulik fra siden til ryggen.

Videre trekker de fleste bena litt opp foran seg for å ligge stødig når de sover på siden. Derved blir den naturlige kurvaturen i ryggen uansett annerledes enn den nøytrale stillingen man har i stående.

Myte #2: En madrass er bedre dess mindre du snur deg
En dårlig madrass gjør at du snur deg oftere, mens en god madrass gir færre vendinger og derfor bedre søvn. Stemmer det? Nei, heller ikke her finnes det
forskning som kan bekrefte denne utbredte myten. Vi trenger sannsynligvis å snu oss mange ganger i løpet av natta for å sikre god blodtilførsel til hud, ledd og muskler.

Myte #3: Dyrere madrasser gir bedre søvn
Hvis du skal selge en madrass til 50.000 kroner (ja, det finnes flere av dem!) så må du smøre tykt på i markedsføringen. Derfra er veien kort til å hinte om at billigere madrasser er dårligere. Men i forbrukertester kommer billige madrasser ofte like godt ut som de dyrere. Selv sover professor Claus på en vanlig IKEAmadrass, og den er han fornøyd med.

Myte #4: En hardere madrass er bedre for ryggen
Det dukker av og til opp mirakelhistorier om personer som har endret til en svært hard madrass og plutselig blitt kvitt ryggplagene. Forklaringen er at en hard madrass skal gi bedre støtte, styrke musklene eller stramme opp holdningen.

Det finnes ingen forskning som bekrefter dette. Blir madrassen for hard, blir du øm og sår. «Ondt skal ondt fordrive» er ikke et motto å henge opp på soverommet.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *