Aldersforandringer

Degenerative forandringer er et samlebegrep som beskriver alle typer aldersforandringer i ledd, muskler og bein.

Etter muskel- og leddbåndskader, er dette den vanligste årsaken til nakkesmerter. Hos de fleste begynner slike forandringer i kroppen i slutten av tyveårene, men det er kun hos et mindretall de fører til nakkeplager. Genene må ta mye av ansvaret for forandringene. Du skal med andre ord ikke klandre deg selv for å ha vært i dårlig holdning eller drevet med ekstremsport.

Noen vanlige aldersforandringer er:
• Mellomvirvelskivene blir mindre og mer uttørket.
• Forkalkninger eller andre forandringer i leddene.
• Forkalkninger på leddbånd eller sener.
• Forkalkninger som gjør ryggmargskanalen trangere (spinal stenose).

Med unntak av spinal stenose, er behandlingen den samme for alle typer aldersforandringer i nakken. Vi vil derfor ikke gå dypere inn på de enkelte typene.

Smertene kommer vanligvis gradvis og over tid. Du kan oppleve stivhet i nakken. Slike forandringer kan føre til irritasjon i området rundt, noe som gjør at plagene ofte minner om muskel- og leddbåndskader. Har forandringene skjedd i et område som skaper et press på en nerve kan du få utstrålende smerter i skuldre eller armer, slik som ved prolaps.

Forventet bedring

Aldersforandringene skaper ikke fare for ytterligere skader i nakken. Bare spinal stenose (trang ryggmargskanal) bør følges opp for å sikre at ryggmargen ikke blir stadig trangere.

De fleste vil tilpasse seg forandringene, og smertene vil forsvinne gradvis i løpet av én til tre måneder. Opplever du utstrålende smerter kan det ta mer enn tre måneder for nerven å tilpasse seg de trangere forholdene. Er det snakk om leddforandringer, må du være forberedt på at nakken kan bli mindre bevegelig.

Det er liten sammenheng mellom smertemengden og hvor store aldersforandringer som kan påvises. Noen kan ha store smerter og nesten ingen aldersforandringer, mens andre kan ha store forandringer og være uten plager.

Forslag til behandlings

Les rådene og bruk øvelsene fra som du finner her. Fortsett å bruke nakken som normalt, og gjør øvelser som beveger nakken og motvirker at den strammer seg til.

Øvelsesprogram for bedre bevegelighet er godt å gjøre for å beholde en fleksibel og bevegelig nakke. Det finner du mer om her.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *