Grunnleggende om nakkesmerter

Hvem har vondt i nakken?

Nakkeplager er normalt. Hvert år får nesten halvparten av alle nordmenn en eller annen plage fra nakken. Mer enn ti prosent av oss har noe vondt i nakken til enhver tid. Det er vanlig at plagene dukker opp fra 20-årene, og kvinner er litt mer utsatt enn menn.

Hvorfor får jeg vondt i nakken?

Nakkeplager kommer som regel i én av tre former: akutte kink i nakken, plager som oppstår gradvis over tid og plager etter fall/ulykker. Akutte kink går som regel over i løpet av noen dager, mens plager som kommer snikende ofte blir værende til du får endret på de faktorene som gjorde at de oppstod.

Ved fall eller ulykker oppstår smertene akutt og de første tre månedene kan plagene skyldes skader i muskler, bein og ligamenter. I løpet av disse tre månedene vet vi at nakken, på samme måte som resten av kroppen, reparerer seg selv etter beste evne. Det betyr at beinvev og muskler gror på samme måte som en brukket overarm eller finger. Smerter som varer lengre enn tre måneder skyldes derfor sjelden pågående skader på bein, ligamenter eller muskler.

Faktisk skyldes de fleste langvarige smerter en kombinasjon av faktorer. En faktor kan være at du nå bruker nakken annerledes enn før den ble skadet. Det kan være muskler som ikke samarbeider like godt som før, muskler som er blitt lengre eller kortere, eller at du «holder» nakken på en ny måte.

En annen faktor kan være hvordan hjernen tolker signalene fra nakken. Ved langvarige smerter kan hjernen tolke normale signaler som noe smertefullt. Det er altså flere faktorer som spiller inn. Det vi vet er at du kan gjøre positive forandringer og at utsiktene for å bli bedre er god.

Etter skader eller ulykker vil du få en grundig fysisk undersøkelse, og eventuelt MR eller røntgen. Lege og eventuelt sykehus skal raskt kunne avklare om skaden kan bli verre. Hvis du er usikker på informasjonen du har fått, så be om en ny vurdering.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *