Nakkens oppbygging

Nakkevirvlene 

Nakken består av beinvirvler, pusterør, spiserør, flere viktige blodårer, muskler, nerver, bindevev og hud. De syv nakkevirvlene utgjør den øverste delen av ryggraden. Du kan kjenne baksiden av de to-tre nederste nakkevirvlene bak på nakken. I den bakre del av hver nakkevirvel er det et hulrom som ryggmargen går igjennom. Alle nakkevirvlene beskyttes av sterke leddbånd, sener og muskulatur. Nakken tåler svært mye.

Atlas og axis

De to øverste nakkevirvlene er formet annerledes enn resten av ryggsøylen for å gi hodet stor grad av bevegelse. Den øverste kalles atlas, og danner basen hodet hviler på. Atlas lar hodet bevege seg opp og ned i en nikkende bevegelse. Virvelen under kalles axis, og er formet slik at hodet kan bevege seg fra side til side, i en «nei-bevegelse». Rundt ryggvirvlene sørger de øvre nakkemusklene for at bevegelsen skjer med millimeterpresisjon.

De øvre nakkemusklene

Muskler har et innebygd sanseorgan med mottakere som registrerer strekk og bevegelse i muskelen. Nærmest ryggvirvlene langs hele nakken, finner du små muskler med evnen til å registrere strekk og bevegelse svært nøyaktig. Det kalles ofte det indre muskellaget.

De øvre nakkemusklene har faktisk 15 ganger så mange mottakere som hendene, og 250 ganger så mange som den store setemuskelen. Nakken er leddet der endringer i muskel- og leddposisjon registreres mest nøyaktig. Det er vårt mest presise ledd.

Denne finmotorikken gjør at hodet kan kontrolleres så fint at du kan se nøyaktig dit du vil, og vite akkurat hvor hodet ditt er selv når du har øynene igjen. Nakkens evne til å kunne kjenne selv den minste endring, kan være med på å forklare hvorfor den øvre delen av nakken så lett kan kjennes låst, stram eller lite bevegelig.

Alt styres av muskulatur

Det ytre muskellaget består av lang og kraftig muskulatur. Det er disse som stabiliserer og beveger hodet og nakken. Musklene er festet fra nakken og helt ned til ribbein eller skulderblad. Bevisstgjøring og trening av nakkemusklene vil være viktig på veien mot frisk nakke. God bevegelighet i skulderbladene vil ytterligere lette arbeidet for nakkemusklene.

Mellomvirvelskivene

Nakken er skapt for å være i bevegelse. Mellom hver nakkevirvel nner du en mykere skive som fungerer som en støtdemper, og gjør at virvlene kan bevege seg i forhold til hverandre. Dette, sammen med bevegeligheten i de to øverste leddene i nakken, gjør at du kan bevege hodet så langt i ulike retninger.

En fin balanse

«Dårlig holdning» betyr ikke at du vil få vondt i ryggen, skuldrene eller nakken. Når du først har vondt i nakken, er det likevel mange som erfarer at å bedre holdningen bidrar på veien mot frisk nakke. God holdning vil avlaste irriterte muskler og ledd og gir bedre arbeidsforhold for nakken.

Typiske følgeplager

Det er normalt å oppleve hodepine, svimmelhet, konsentrasjonsvansker og synsforstyrrelser i forbindelse med nakkeplager. Hos noen kan disse plagene være verre enn selve nakkesmertene. Du kan lese mer om slike plager og tilpasning av her.

Nakken tåler mye

Nakken er bygd opp av muskler, sener, bein, brusk og leddbånd. Det er de samme bestanddelene som resten av kroppen består av. Nakken kan bli stiv og støl, slik beina blir støle når du har løpt langt eller løftet tungt. Gjør du noe uvant, eller trener for første gang på lenge, kan nakken bli støl og vond i noen dager mens den bygger seg sterkere.

Det du skal vite er at nakken tåler mye. Selv om det gjør veldig vondt, betyr det ikke at noe er skadet. Nakkeplager er komplekst, men ved å ta tak i de riktige faktorene vil du gradvis kjenne bedring.

En hodeskalle sier ikke mye om et ansikt, og et tårn av knokler sier heller ikke mye om nakken. Nakken din kommer ikke til å se slik ut før du har ligget i graven i flere år. Dette er ikke nakken din!

Knoklene i nakken er tett sammen-vevd med flere lag leddbånd og muskulatur. Leddbånd har stor strekkstyrke, men er likevel forholdsvis elastiske. På venstre side av bildet ser du nakkens ytre muskellag, på høyre side den dypereliggende indre muskulaturen.

Utenpå det indre og ytre muskellaget pakkes nakken inn av bindevev, underhud, lærhud og overhud. Til sammen utgjør dette mange lag som støtter og styrker nakken. Se på nakken som en sterk helhet. Dette er nakken din!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *