Følgeplager – hva er det og hvordan blir du kvitt dem?

Det er ikke uvanlig at pasienter med langvarige nakkesmerter opplever både svimmelhet, uklart syn, smerter i kjeven og nummenhetsfølelse i ansiktet. Dette er symptomer som kan komme på lik linje med nakkehodepine.

Hvorfor oppstår slike plager

Følgeplagene oppstår mest sannsynlig på grunn av endringer i nervesystemet. Du kan forvente at de forsvinner av seg selv etter hvert som nakken din blir mer bevegelig og mindre smertefull. Det er kun i få tilfeller at følgeplagene er tegn på at noe er galt med nakken din. Hvis du er usikker, kan du alltids gå tilbake til veiledning om når du bør oppsøke profesjonell hjelp (lenke til side for dette)

Vi vet per i dag ikke nøyaktig hva som er årsaken til slike følgeplager, men forenklet kan det forklares som om hjernen din får for mye stimulering til et begrenset område.

Hjernestammen, bak den øvre delen av nakken, blir utsatt for så mange smerteimpulser at det trolig blir forstyrrelser for de andre signalene som normalt fungerer her. I dette området finnes det sentere av nerver som kan bidra til svimmelhet, uklart syn, smerter i kjeven og nummenhet i ansiktet.

Slik blir du kvitt følgeplagene

Det første skrittet på vei mot bedring er å forstå at plagene ofte ikke er et tegn på en mer alvorlig skade eller sykdom. Hos terapeut kan lett traksjon av hodet gjøre at plagene blir mindre mens traksjonen pågår og gradvis forsvinne over tid. Du kan selv prøve dette i nakkeslyngen. Gradvis bedring av bevegeligheten i nakkens øvre del er ellers veien til mindre plager på lang sikt. Bruk øvelse her.

Følgeplagene forsvinner som regel gradvis etter hvert som nakken blir bedre. Har du nylig vært i en ulykke eller fått en nakke- slengskade, vil både nakkesmertene og følgeplagene som oftest forsvinne av seg selv i løpet av 1–3 måneder.

Slik tilpasser du treningen

Trening av nakken er lik enten du har følgeplager eller ikke, men antall treningsøkter er gjerne annerledes. For å unngå forverringer av plagene deles treningen inn i flere, kortere økter. Dette er de samme prinsippene som du kan lese om på siden «kan jeg trene for hardt?».

Snakk med din primærkontakt om muligheter for henvisning til en tverrfaglig nakke–og ryggpoliklinikk hvis du ikke blir bedre eller ønsker en tettere oppfølging.


Artikkelen er skrevet i samarbeid med Jan Sture Skouen, spesialist i nevrologi og i fysikalsk medisin og rehabilitering. Skouen er seksjonsoverlege ved Nakke- og ryggpoliklinikken ved Haukeland universitetssykehus og professor ved Universitetet i Bergen.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *